هیدرژناسیون انتخابی ترکیبات غیر اشباع روغن های نباتی و اثر اسیدهای
چرب ترانس بر روی لیپوپروتئین کلسترول با دانسیته کم(LDL-C) و لیپوپروتئین کلسترول بادانسیته زیاد(HDL-C)
هیدروژناسیون چربیها و روغن ها بعنوان عظیم ترین واکنش شیمیایی ساده در صنعت باقی خواهد ماند. با تولید روزافزون روغن سویا و اسید لینولنیک موجود در آن که احتمالاً منجر به طعم و بوی بد آن میشود، موضوع هیدرژناسیون انتخابی توجه زیادی را به خود جلب نموده است.
روغن های هیدرژنه ممکن است محتوی مقادیر زیادی،ایزومرهای وضعیتی و ایزومرهای فضائی اسید اولئیک ، سیس-اکتادسنوئیک اسید باشند. اسیدهای چرب ترانس (t-FA) ایزومرهای فضائی اسیدهای چرب غیراشباع می باشند که وضع مشابهی با اسیدهای چرب اشباع را برای آنها میتوان تصور کرد .
مطالعات کلینیکی از سال 1990 نشان داده است که در مقابل اسیدهای چرب غیراشباع سیس(بعنوان مثال،اسید اولئیک) ، اسیدهای چرب ترانس غلظت کلسترول کلی(TC)6 وغلظت لیپو پروتئین کلسترول با دانسیته کم(LDL-C)7 را افزایش میدهند در حالیکه تمایل دارند غلظت لیپوپروتئین کلسترول با دانسیته زیاد(HDL-C)8 را کاهش دهند .چون هیدرژناسیون همیشه توام با ایزومراسیون انجام میشود و به بیان دیگر هر قدر هیدرژناسیون با سلکتیویته بیشتری انجام شود تشکیل ایزومرهای بیشتری را نیز موجب میشود(بعنوان مثال ایزومرهای ترانس) . هدف از این مطالعه ارائه شرایط مناسب هیدرژناسیون در جهتی می باشد که بتوان ضمن حفظ خواص ویژه برای روغن از افزایش تشکیل ایزومرهای ترانس جلوگیری کرد.
پازنده, حسین. (1380). هیدرژناسیون انتخابی ترکیبات غیر اشباع روغن های نباتی و اثر اسیدهای
چرب ترانس بر روی لیپوپروتئین کلسترول با دانسیته کم(LDL-C) و لیپوپروتئین کلسترول بادانسیته زیاد(HDL-C). نشریه دانشکده فنی, 35(1), -.
MLA
حسین پازنده. "هیدرژناسیون انتخابی ترکیبات غیر اشباع روغن های نباتی و اثر اسیدهای
چرب ترانس بر روی لیپوپروتئین کلسترول با دانسیته کم(LDL-C) و لیپوپروتئین کلسترول بادانسیته زیاد(HDL-C)", نشریه دانشکده فنی, 35, 1, 1380, -.
HARVARD
پازنده, حسین. (1380). 'هیدرژناسیون انتخابی ترکیبات غیر اشباع روغن های نباتی و اثر اسیدهای
چرب ترانس بر روی لیپوپروتئین کلسترول با دانسیته کم(LDL-C) و لیپوپروتئین کلسترول بادانسیته زیاد(HDL-C)', نشریه دانشکده فنی, 35(1), pp. -.
VANCOUVER
پازنده, حسین. هیدرژناسیون انتخابی ترکیبات غیر اشباع روغن های نباتی و اثر اسیدهای
چرب ترانس بر روی لیپوپروتئین کلسترول با دانسیته کم(LDL-C) و لیپوپروتئین کلسترول بادانسیته زیاد(HDL-C). نشریه دانشکده فنی, 1380; 35(1): -.