تعیین حد روباز-زیرزمینی برای کانسارهایی با گسترش عمقی از سطح زمین و امکان استخراج زیرزمینی، یکی از اولین تصمیماتی است که باید در فرآیند طراحی معدن اخذ شود. راهکار ارائه شده توسط Nilsson (1982 و 1992) برمبنای انتخاب عمقی که در آن مجموع ارزش خالص فعلی (NPV) دو روش روباز و زیرزمینی بیشینه باشد، عمل مینماید. در این تحقیق پس از اعمال اصلاحاتی در راهکار نیلسون و تعیین پارامترهای لازم، الگوریتم و مدل تعیین عمق حدی با هدف بیشینهسازی مجموع ارزش خالص فعلی دو روش روباز و زیرزمینی تهیه شد. بر مبنای این الگوریتم نرمافزاری با زبان برنامهنویسی ویژوال بیسیک نسخه 6 توسعه داده شد. این نرمافزار علاوه بر تعیین حد روباز-زیرزمینی قادر به تعیین عمق معدن روبازی است که حداکثر NPV را بهدست میدهد. امکان بررسی تغییرات عمق حدی و ارزش خالص فعلی برحسب تغییر پارامترهای حساس ورودی نرمافزار از دیگر قابلیتهای این نرمافزار میباشد.. از این نرم افزار به طور موردی در تعیین حد روباز-زیرزمینی معدن مس چهارگنبد با بررسی هفت گزینه، استفاده شد. بهمنظور تهیه اطلاعات موردنیاز ورودی نرمافزار، ابتدا ذخیره معدن بهروش کریجینگ معمولی و با نرمافزار Datamine نسخه 1/2 تخمین زده شد و سپس طراحی محدوده نهایی هفت کاواک با ترازهای کف 2387، 2346، 2330، 2314، 2298، 2278 و 2250 و با توجه به عیار حدی 3/0 درصد به منظور تعیین تناژ کانسنگ و باطله هر گزینه، با این نرم افزار صورت گرفت. روش استخراج زیرزمینی مناسب معدن براساس شیوه دانشگاه بریتیش کلمبیا (UBC) و بهکمک نرمافزار تهیه شده برای این منظور و تجارب استخراج زیرزمینی در معدن، روش کندن و آکندن انتخاب شد و متناظر با عمق کف کاواک هر گزینه، یک معدن زیرزمینی با عیار حد 5/0 درصد درنظرگرفته شد. در نهایت پس از برآورد درآمد و هزینه های معادن روباز و زیرزمینی گزینهها، اطلاعات ورودی نرمافزار تهیه شده، آماده شد. نتایج حاصل از اجرای برنامه حاکی از آن است که تراز 2330 دارای بالاترین ارزش خالص فعلی روباز (12996 میلیون ریال) و مجموع روباز و زیرزمینی (14775 میلیون ریال) بوده و در نتیجه این تراز عمق بهینه روباز و هم حد روباز-زیرزمینی این معدن میباشد. بهمنظور بررسی تأثیر تغییرات عیار حد و نرخ بهره بر حد روباز-زیرزمینی معدن با دو قیمت کنسانتره در سالهای 2001 (3285034 ریال بر تن) و 2005 (3353218 ریال بر تن) بررسی شد. نتایج نشان دادند که افزایش عیار حد و نرخ بهره باعث بالا آمدن عمق حدی شده و افزایش قیمت کنسانتره تغییری در حد روباز-زیرزمینی ایجاد نمیکند و تنها افزایش ارزش خالص فعلی را بهدنبال دارد.
شهرضا, مهدی یاوری , کیومرثی, محمدرضا و منفرد, علی فرشچی . (1385). کمیل مدل و توسعه نرم افزار به منظور تعیین حد روباز – زیرزمینی. نشریه دانشکده فنی, 40(3), -.
MLA
شهرضا, مهدی یاوری , , کیومرثی, محمدرضا , و منفرد, علی فرشچی . "کمیل مدل و توسعه نرم افزار به منظور تعیین حد روباز – زیرزمینی", نشریه دانشکده فنی, 40, 3, 1385, -.
HARVARD
شهرضا, مهدی یاوری, کیومرثی, محمدرضا, منفرد, علی فرشچی. (1385). 'کمیل مدل و توسعه نرم افزار به منظور تعیین حد روباز – زیرزمینی', نشریه دانشکده فنی, 40(3), pp. -.
CHICAGO
مهدی یاوری شهرضا , محمدرضا کیومرثی و علی فرشچی منفرد, "کمیل مدل و توسعه نرم افزار به منظور تعیین حد روباز – زیرزمینی," نشریه دانشکده فنی, 40 3 (1385): -,
VANCOUVER
شهرضا, مهدی یاوری, کیومرثی, محمدرضا, منفرد, علی فرشچی. کمیل مدل و توسعه نرم افزار به منظور تعیین حد روباز – زیرزمینی. نشریه دانشکده فنی, 1385; 40(3): -.